Van klacht naar kracht!

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen met de titel: ‘van klacht naar kracht’, van Juriaan Galavazi. Hij is coachend huisarts en komt in zijn praktijk veel voorbeelden tegen die, naar zijn zeggen, vanuit de klacht voortkomt. Anders gezegd, vanuit de negatieve kijk op dingen, vanuit onbewuste keuzes of vanuit verkeerde keuzes. Geen ‘klachtig’ maar een krachtig boek! Wanneer ik de kern van het boek samenvat dan komt het er kortweg op neer dat we onze keuzes van een klacht naar een kracht kunnen veranderen. Een klacht kan bestaan op allerlei gebied. Fysiek, mentaal, financieel maar ook relationeel.

Een keuze kan zijn om alles maar te laten komen zo als het komt. Een andere keuze kan zijn om alles uit het leven te halen wat er in zit. Een derde keuze kan zijn om meer te willen. Om er nog een te noemen, ik doe wat ik wil. Keuzes hebben gevolgen. Die gevolgen zijn niet altijd te overzien. Vaak gaan we door tot de keuze escaleert in een klacht, een probleem. Het lichaam wil niet meer mee, de geest is over vol geladen, de relatie heeft een knak opgelopen. Hoe nu verder? Even oppassen: Zodra we op dit punt gaan klagen over wat de ander ons aandoet zijn we aan het klagen, het slachtoffer van de ander. Wij veranderen de ander niet! We kunnen alleen onszelf veranderen. ‘Ja maar…..’ Wat bedoel je? Je bedoelt ‘NEE’? Is dat je kracht? Echt waar? ‘Ja maar’…..Is dit echt je kracht? Heb je nog meer krachten? ‘Ja uhm…’ Echt waar? Welke kracht? ‘Uhm…’, Corrie je weet niet….’ Echt waar? Hoe ziet je kracht eruit? ‘Corrie denk je….?’ Echt waar? Wat deed je voordat je deze klachten kreeg? Wat ging er allemaal wel goed? Ga eens even zitten en schrijf het eens op. Even je kracht gebruiken! Wat is je klacht? Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken? Hoe ga je dat doen? Welke stap ga je vandaag nemen? Waar ging het fout? Wat gebeurde er toen? Welke invloed heb je hier zelf op? Nog een keer: wat ging er goed? Wil je daar naar terug? Hoe bereik jij dat? Niet kijken naar de ander. Je mag en kan de ander niet veranderen, de situatie is zoals die nu is. Maar wat kun jij ermee?

Ik betrek het nu even op het huwelijk. Ik weet dat er veel huwelijkszorgen en – problemen zijn. Ik heb ze ook aan de lijve ondervonden. Ik ben niet anders….

Hoe kom je dan van klacht naar kracht? Wanneer ik naar mijn eigen situatie kijk dan zeg ik tegen mezelf, doe je ogen open! Ik bleef hangen in de pijn van het probleem. Ik wist niet hoe ik verder moest. De toekomst was donker en dreigend. Tot ik actie ondernam. Ik zei tegen mezelf: ‘er moet iets veranderen’. Omdat ik (ook uit ervaring) wist dat ik mijn man niet kan veranderen wist ik dat ik degene was die de eerste stap moest gaan zetten. Het was op 22 maart. We waren al wat jaren getrouwd. Ik weet niet meer hoeveel. Mijn man zat thuis met een heftige burn-out. Ik had alles geregeld om een gezellige dag samen te zijn. Eenvoudig omdat ik wist dat mijn man niet veel aankon, maar samen! Ons trouwalbum en het prekenbandje van de trouwdienst gingen mee. Ik ging naar de bakker om gebak. De koffiekan zat vol. Eenvoudig omdat we in diezelfde tijd ook financiële problemen hadden vanwege het verlies van de goede baan van mijn man. Ik nam plaats achter het stuur en zette de bus, een blauwe bus met negen plaatsen voor ons hele gezin, midden in de bossen neer. Eerst koffie met gebak! Voorzichtig zocht ik de hand en de ogen van mijn man. Ik wilde weer in zijn ogen kijken. Wat was dit lang geleden. Onze beider ogen waren vol van pijn. Ik denk nu dat we het niet eens aankonden om er in te kijken. We durfden nu de pijn te zien. We durfden de pijn te voelen. We moesten er door heen. Het was onze trouwdag! Ik legde een hand op het been van mijn man. Ik legde mijn hoofd op zijn schouder. Voorzichtig kwam zijn hand en zocht naar mijn hand. VERBINDING! Het was stil tussen ons. Maar dit was goed! Zo wilde ik wel blijven zitten. Dat kon…..De dag duurde lang genoeg. We hebben die dag samen ons trouwalbum bekeken. We hebben de preek nageluisterd. ‘Want van Hem is mijn verwachting!’ Het was goed!

Daar stond Adam. Na zes dagen schiep God de mens. Uit niets. Om mij niet boven God te verheffen. God schiep de mens op de zesde dag. De mens kwam als in een gespreid bed. De hele aarde was tot zijn beschikking. Daar mocht Adam zorg voor dragen. Een paradijs voor hem. Eva werd uit Adam’s rib gemaakt. Hoe wijs is God! De man mag de vrouw dichtbij zijn hart koesteren. Eva is als kracht tegenover Adam als grote schat, als een cadeau geschonken! In onze Nederlandse Bijbel staat ‘als een hulp’. In het Hebreeuws kan dit vertaald worden met een kracht. Dan moeten we niet denken aan een werkkracht maar aan een helpende kracht. Vergelijkbaar met een motor van een auto. De bestuurder is de man de motor is de vrouw. Toen ik dat las en overdacht voelde ik de rijkdom van onze mooie taak. We mogen onze mannen in hun kracht zetten. Dat begint met hen de erkenning te geven die ze waard zijn. Mijn man is mijn lieve man omdat hij mij rijker maakt en helemaal voor mij is. Er is geen rijkere relatie dan een man-vrouw relatie. Adam riep uit: ‘Dit is de dag!’ zo las ik bij Tim Keller, over het huwelijk. Grote verwondering. ‘Lieve Eva, grote ontvangen schat, ik ben voor jou gemaakt!’ Dat is wat anders dat jij bent er voor mij….

In de tijd dat mijn man en ik elkaar niet konden vinden wist ik niet dat het ontbreken aan voldoende kennis over het huwelijk een oorzaak was. Nu ik terugkijk weet ik dat ik het anders had kunnen doen. Waarom wist ik niet wat ik nu weet? Waarom liet ik mezelf wegzakken in de klacht? Ik had er werkelijk een wil, een keuze en de hand in. Moeilijk, vind je niet, om dat te erkennen? En om te accepteren dat jullie huwelijk ontspoord is? Ja dan moeten we pijn doorstaan en toelaten om weer tot heling te komen. De vraag: ‘mag ik er voor jou zijn?’ is cruciaal. De diepe pijn ligt in de wortel. De wortel moet bloot gelegd worden. We moeten door de oppervlakte van ons dagelijkse praatje en onze dagelijkse daden heen. We moeten wéér verdiepen. Wat voor iedereen zichtbaar is onvoldoende in een sterke relatie. Jullie zijn niet iedereen! Jullie mogen de diepere zaken delen. De zaken die er echt toe doen. Dat kan alleen wanneer er voldoende vertrouwen is. Er moet een nieuwsgierige wederhelft klaar zitten om volledig te luisteren. Ook als een antwoord langere tijd op zich laat wachten. Wat kan de diepere laag snel dichtslibben in de drukte van de dag, door te weinig samen te doen en te delen, door andere prioriteiten te stellen. Ken je kracht! Ik had moeite met wachten. Ik duwde het antwoord er bijna uit. Helaas lukte het niet. Het bracht me juist het tegenovergestelde. Mijn man hield nog meer zijn mond. Wat ging er fout? Ik duwde….Hij duwde terug. Harder dan ik duwde. We kwamen in de duivelse dialoog terecht zoals dat in de mond van de therapie heet. Zolang we die dialoog niet doorbreken door de ander te gaan erkennen (vrouw naar de man) of  tijd, aandacht en liefde gaan geven (de man aan de vrouw), blijven we hierin hangen. Liefde is een daad die je kunt leren! Liefde komt voort uit de wil en het doorzetten. Elke mooie en nieuwe ervaring heeft dieptepunten. Liefde kun je alleen sprankelend houden wanneer de liefde voeding krijgt. Dagelijkse voeding komt ook vanuit het vullen van elkaars liefdestank. Je spreekt toch wel de goede taal? Welke liefdestaal spreekt je geliefde?

‘Samenkomen is het begin. Samen blijven is vooruitgang. Samen werken is succes.’ (Henry Ford-de man die de eerste Ford produceerde)

Mijn man is geen prater over diepere zaken. Mijn rust en vertrouwen is bepalend voor ons gesprek! Ik klaag daar niet meer over, ik verwonder me wanneer we samen een dieper gesprek hebben. Ik weet hoeveel het hem kost. Verwondering en dankbaarheid is mijn kracht en hierdoor voel ik me zo gelukkig. We zijn samen tot deze diepte gekomen.

Misschien spreek ik wel voor veel mannen. Voor vrouwen is dat vaak belangrijker. Hierbij kan een ontspannen, romantische avond met een gesprekspot een hulpmiddel zijn. Wanneer er nog te veel pijn zit ga dan vooral dingen samen doen. Ga weer leren liefhebben. Hand-in-hand-wandelen. Genieten van wat je om je heen ziet. Ga niet direct te diep.

Pijn….Van onbeantwoorde liefde. Machteloze mannen of vrouwen die liefde geven op een andere wijze of liefde ontvangen zo moeilijk vinden en dit moeilijk kunnen beantwoorden. Geen niet-willen maar machteloosheid. Machteloosheid ligt in de wortel. In het verleden? Of in de persoon? In deze huwelijken moeten sterkere glazen in de bril gezet worden. De kleine dingen doen er toe! Wat in woorden niet gezegd wordt kan soms in een daad omgezet worden. Kijk! Zie! Erken! Dubbel moeilijk? Ja! Dubbel zwaar? Ja!

Onze verwachtingen en onze behoeften kunnen in de weg staan. Gaat het niet zoals ik wil of verlang dan gaat het fout. FOUT! Die gedachte maakt veel kapot. Dat is de klacht! Ga naar je kracht. Ontevredenheid over onszelf, over de ander of over de situatie kunnen in ons hoofd, hart en gevoel een etterende bijtende diepe wond achterlaten. Klagen mag! Pijn verwerken moet. Leren liefhebben is helend. Helend voor jezelf en voor iedereen die er mee te maken heeft. Niemand wordt er gelukkig van. Ik krijg vaak koude rillingen wanneer ik diepe wonden zie. Letterlijk en figuurlijk.

Voor mannen en vrouwen die een dag aan elkaar willen geven om samen te genieten en de diepere laag te vinden heb ik de samen-delen-dagen. Ik hebben mannen gehad die deze dag aan hun vrouw cadeau gaven en zelf meegenoten. Krachtige mannen!

Voor vrouwen die moe zijn en uitgeput of gewoon even een dag nodig hebben zijn er de wandelingen. Tijd voor jezelf, vrouwen betaald zich terug. Een positieve vrouw en moeder is veel waard. Ze is de motor in het huwelijk en het gezin. Zorg dat de motor blijft draaien. Geef die regelmatig een goede beurt. Ook een meditatief-creatieve workshop is heerlijk. In twee uren tot rust en tot jezelf komen. Ik hoop vanaf september weer aan de slag te kunnen.

In een vrouwenblad las ik een artikel van een man over ons vrouwen. Hij schreef dat 83% van de vrouwen ontevreden is met zichzelf. Hij roept vrouwen op anders te kijken. Letterlijk zegt hij: ’83%…..dames! Als je nu vindt dat God je met een welvormig lichaam heeft gemaakt, wellicht heeft hij dan een andere taak voor je dan de ogen van mannen naar je toetrekken. Ik weet niet hoe Maria eruit heeft gezien, maar ze heeft een geweldige opdracht gekregen door Gods Zoon te mogen dragen en baren. Waarom luisteren we naar de waan van de dag die bijna alleen druk legt op onbelangrijke dingen? Om gelukkig te zijn heb je andere dingen nodig dan uiterlijk schoon of weelde. Wie van de mannen zal gelukkiger zijn: de achterbuurman of de gelaagde man met zijn grote huis, mooie auto en zijn Barbie-vrouw die op de hoek van het dak zit en daarmee inkijk heeft in de keuken van de mollige achterbuurvrouw die gezellig met haar man een patatje oorlog meester maakt?’

Wat kijken we toch vaak beperkt….Verduisterd is onze blik! Hebben we een nieuwe bril nodig?

Van klacht naar kracht. Ik denk aan het ‘Waarom, waarom?’ van de Heere Jezus. Hij zocht Zijn kracht in Zijn Vader en bij Zijn Vader. Waar komt mijn kracht vandaan? Wanneer God mijn kracht is dan geeft Hij kracht om door de aardse woestijn te gaan. In Zijn kracht draagt Hij mij erdoor! Ik struikel, ik val maar Hij raapt in Zijn liefde op.

Kracht…..ik ben zo zwak. Wij vrouwen zijn het zwakke vat, breekbaar. Onze kracht ligt in de kwetsbaarheid, in onze vrouwelijkheid. We hebben vrouwelijke gaven gekregen en onze mannen de mannelijke. Hij is hij en ik ben ik.

Mannen en vrouwen, we zijn vaak zwak van moed en klein van krachten. Dat weet God maar Hij heeft Zelf de Kracht. Welzalig dan die al zijn kracht(en) en hulp alleen van Hem verwacht!

Als laatste: Weet je iemand die in deze corona-tijd veel voor anderen heeft betekent? In september hoop ik weer aan de slag te kunnen. De eerste week werken wil ik me drie middagen inzetten voor mensen die ik een gratis stilte-wandeling gun. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag wil ik een groep van twaalf mensen een stiltewandeling aanbieden. In totaal kan ik dus 36 mensen een wandeling aanbieden. Geef de naam en de reden waarom je deze persoon aandraagt maar door via het contactformulier. Je mag het bericht ook gerust delen met anderen. Ik heb nog plaatsen vrij! Een stiltewandeling is een stukje vanuit de retraites en de wandelingen. Het is echt even zo’n moment stilte en rust voor jezelf alleen. Tijdens deze wandelingen wordt niet samen gesproken. Stilte is een weldaad voor lichaam en geest. Stilte!

Vriend(in) worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *