Tijd heeft waarde

Tijd is geld. Ik liep daar vanmorgen even over te denken. Mijn gedachten deel ik met jullie. Mijn hoofd tolt soms gewoon 😉

 

Tijd is geld. Dat betekent dat we binnen zo kort mogelijke tijd de zaken rond moeten hebben en ons geld daarna komt. Hoe sneller je werkt hoe meer verdienste. De focus ligt op werken en geld verdienen. Een andere uitleg zegt: dat je met de tijd die je krijgt je voordeel moet doen om de verdienste binnen te halen. Gedane zaken nemen geen keer. Werken zolang het dag is. 

 

Tijd is geld. Geld hebben we gewoon nodig. Hoeveel geld? Hoeveel tijd wil ik daaraan besteden? Denkvragen. Niet om luiheid in de hand te werken. Maar om ons bewust te worden waar onze tijd en ons geld voor dienen. Het is fijn als we tijd krijgen om geld te verdienen en dat geld ook voor ons zelf kunnen gebruiken en om uit te delen aan anderen. Dat is onze plicht!

 

Tijd is geld. Gisteren was mijn zus jarig. Zij is mantelzorger van mijn zieke moeder. Ik wil haar verwennen. Ze krijgt een dag weg van mij. Voor die dag weg wil ik geen twee dagen moeten werken. Ik heb enkele jaren geleden van één van onze dochters (we hebben er vier en twee zoons) de tip gekregen om op social deal te kijken. Een site waarop leuke aanbiedingen staan die ik direct kan kopen. Ik hoef geen uren te bieden om iets te verdienen. Mijn tijd is me kostbaar. We gaan maandag een dag naar een stad. Met treinkaartjes van Kruidvat. Geen benzinekosten of parkeerkosten. Ik heb een bon van nog geen €30,00 voor een high tea. We wandelen graag en praten dan heel wat af. Dat kost niets. En we gaan ergens een kop koffie doen met iets lekkers. Ik wil haar verwennen. Misschien kijk ik nog wel even op social deal. Voor koffie met iets lekkers staan er soms ook aanbiedingen. Ik weet niet of mijn zus dit leest maar ze is de dag meer dan waard! Ik ben blij met zo’n zus en dat zeg ik haar ook. Waardering uitspreken kost niets maar betaald zichzelf terug. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik dit ook heb moeten leren en het best nog vaker mag doen.

 

Mijn man en ik waren pas een weekje weg. Lekker in een huisje op een stille plaats. We wandelden elke dag aan het strand. We zaten samen te puzzelen. Daar koop ik soms wel een nieuwe puzzel voor. We hadden de boeken meegenomen. En we hadden een bon om samen uit eten van social deal voor €9,95 p.p. een vier-gangen-diner. We hebben achteraf samen gelachen om onze uitgaven. Elke dag een ijsje bij de vriendelijke ijscoman kostte ons het meest van al. Misschien hadden we een keer over kunnen slaan? Maar het was lekker en we hebben er gewoon van genoten. Het zit vaak in de kleine dingen. 

 

In het verleden kregen we nogal eens eters. De vriendjes van onze kinderen woonden niet op ons dorp. Wij woonden buitenaf. Ook kwam onze familie regelmatig eten. Pannenkoeken werden gewaardeerd. Het kost niet veel. Alleen tijd. Zo werd de ‘tijd is geld’ uitspraak ook werkelijkheid. Ik verdiende door voorzichtig met het geld om te gaan. Zoete pannenkoeken met suiker en stroop. Of pannenkoeken met appel en rozijnen. Hartige pannenkoeken met ui, paprika en gerookte spekjes. En de pannenkoeken werden gebakken met volkoren meel en extra eieren om beleg te besparen. De pannenkoeken waren stevig en voedzaam. En tijdens het bakken stond ik te lezen, naar buiten over het Schelde Rijn Kanaal te staren (hier woonden we) of gewoon te denken. Geen verloren tijd!

 

Tijd is geld. Wat is ons meer waard, TIJD OF GELD? Werk om te leven en leef niet om te werken. Mijn vader die enkele jaren geleden is overleden had een zeer werkzaam leven achter de rug. Hij waarschuwde ons als kinderen omdat hij daar aan het einde van zijn leven zoveel last van kreeg. Hij had zijn kinderen tekort gedaan. Dat kon hij nooit meer goed maken. Het was een man van weinig woorden maar hij liet door zijn werken voor zijn gezin wel zien hoeveel hij van ons hield. Ook wel een mannelijke valkuil. Mannen wij vrouwen en jullie kinderen zien dit vaak anders. Ze wachten op aanwezigheid en genegenheid. En wij vrouwen moeten leren om het huishouden klaar te hebben of neer te leggen als onze mannen er zijn. 

 

Tijd is geld. Wat kunnen we worstelen met de vraag hoe we dat vorm moeten geven. De tijd is beperkt en de verantwoordelijkheid is groot. De tijd is beperkt en het geld hebben we hard nodig. Ik moet werken en kan het niet zomaar loslaten. Laten we wel beseffen dat het erg belangrijk is om te werken maar ook om afstand te nemen voor we los moeten laten omdat het werk ons heeft ingepakt. Dan wordt het werk uit handen geslagen voor we een bewuste keuze konden maken.

 

Tijd is geld. Dat maakt het ook moeilijk om er gewoon te zijn voor de ander. En als er dan tijd is dan zit het hoofd zo vol dat het ‘er-zijn’ geen ruimte krijgt. Eenzaamheid komt voor onderen oud en jong en de wereld draait door. Ik ook?

 

Vriend(in) worden?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *