Mannen voor mannen

Vandaag sluit ik me aan bij de mannen. Ik laat mannen in hun hart kijken en wil hiermee mannen bereiken. Mannen die de moed hebben om verder te lezen. Voor alle duidelijkheid: het moet niet!

Adam. Mens. Een man. Daar stond hij. Alleen op de aarde. Hij keek rond. Hij voelde zich niet eenzaam of alleen. Hij was verbonden met God. En toch, er komen twee opvallende momenten in deze geschiedenis voor. De HEERE God zei na elk nieuw onderdeel van de schepping: ‘Het is goed’, maar na het geheel zei Hij: ‘Het is zeer goed’, maar na het scheppen van de mens lees ik dat niet. Er komt een moment dat God zegt: ‘Het is niet goed dat Adam alleen is. IK ZAL Adam een hulp geven.’ God maakt een nieuwe mens. Passend van top tot teen bij Adam. Gemaakt uit een rib van Adam. Nu is Gods werk volmaakt goed!

 

Adam heeft een hulp. Dan mag hij ook hulp aanvaarden. Hulp bij alle levensvragen en levenszorgen. Eva, de geliefde van Adam mag hem in alles bijstaan. Ze kunnen niet zonder elkaar. Ze zijn voor elkaar gemaakt! 

 

Matthew Henry (een man) zegt kernachtig mooi het volgende: ‘De vrouw is gemaakt uit een rib van Adams zij. Niet uit zijn hoofd om hem te overtreffen, niet uit zijn voeten om door hem vertreden te worden, maar uit zijn zij om hem gelijk te wezen, onder zijn arm om door hem beschermd te worden en nabij zijn hart om door hem bemind te worden.

 

Elk huwelijk maakt de vier jaargetijden door. Welke tijd bestempeld jullie huwelijk? Is het winter? Ik laat een man spreken over zijn eigen huwelijk. Hij zei:’ Het was winter. Frustratie over kleine dingen zoals het inruimen van een vaatwasser en nog meer stonden tussen ons in. Ik nam een dag rust van mijn werk om de stilte op te zoeken en alleen te zijn met God. Ik stortte mijn hart uit. Na een worsteling kreeg ik antwoord. Een antwoord waar ik het in het eerste niet mee eens was. Het ging om de volgende zaken die me duidelijk voor ogen werden gesteld. LOSLATEN! HECHTEN! DIENEN! LIEFHEBBEN! ‘Vanaf die dag is ons huwelijk warmer en liefdevoller geworden’, zei hij.

 

Ik vond dit sterk, moedig en mannelijk werk!

 

Met ons huwelijk zijn twee componenten aan elkaar gelijmd. Scheuren en barsten doen pijn. De daden van liefhebben en vergeven zijn sterkere verbindingen dan wat lijm. DADEN! WOORDEN! GEBED! Niet achterover zitten wachten op een beetje gevoel. Dan komt het niet en laat je het huwelijk los en scheuren jullie van elkaar af.

 

Het huwelijk is een gave en elke gave is ook een opgave. Laat een gave niet in een hoek liggen maar maak er dankbaar gebruik van.

 

God heeft het huwelijk hoog geacht. Dat blijkt uit alle passages van de Bijbel. Eén ervan is wel het vermelden waard. Deuteronomium 24:5 waar staat dat een getrouwde man na het huwelijk geen extra taken krijgt maar dagelijks thuis is bij zijn jong-gehuwde bruid. En dan komt het: Om van elkaar te genieten! Dat is Gods wet! God heeft een sterke hechting op het oog. Het huwelijk is geen arrangement maar een ontvangen schat! Om die schat te laten bloeien is het belangrijk om je hart te openen. Hoe meer je jezelf bloot durft geven aan je vrouw hoe rijker jullie huwelijk in alle facetten zal worden.

 

Tot slot laat ik twee mannen aan het woord in de volgende video’s die meer dan de moeite waard zijn. Tenminste dat vind ik. Ik zou ze alleen bekijken wanneer u het huwelijk op waarde schat. Neem er geen tijd voor wanneer u in gedachten al afscheid hebt genomen van uw geliefde. Ik weet niet of het dan nog de moeite waard is. De ene is om meer begrip  te krijgen voor elkaar, de andere om gedachten te sturen naar een eerlijke duurzame relatie

 

Vriend(in) worden?

 

 

2 opmerkingen over “Mannen voor mannen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *