Kinderspel?

Ik word moeder, zegt Janneke.
Dan moet je eerst trouwen, zegt Jip.
Dat doe ik ook, zegt Janneke. Ik ga trouwen.
Met een vliegenier? vraagt Jip.
Ja, zeg Janneke, dat wil ik wel.
Dan trouw je met mij zegt, Jip. Ga je mee trouwen?
Hoe doe je dat? Vraagt Janneke.
Gewoon. In de kerk. Het schuurtje is de kerk. En jij moet een sluier
hebben. Zo’n lange sluier. En ik moet een hoed op.
Daar loopt het bruidspaar. Arm in arm naar de kerk. Maar er is geen
dominee in de kerk. Hoe moet dat nu?

 

Hoe zou het verhaal van Jip en Janneke er uitzien wanneer het nu geschreven wordt? 

 

Twee weken geleden was ik met één van onze kleinkinderen naar de stad om een cadeautje voor haar. In de auto keek ze me aan en zei tegen me: ‘Omaatje, ik beloof je plechtig en trouw: Ik hou van jou!’ Of je dan niet even ontroerd…

 

Plechtig elkaar trouw beloven tot de dood ons zal scheiden. Ik las zondag een boek over het Bijbelboek Openbaringen van ir. H van der Kooij. Daarin stond geschreven dat de laatste tijd het beest zijn pijlen richt op het huwelijk. Hij heeft het Paradijs afgenomen en zal het overblijfsel uit het Paradijs ook af willen nemen.

 

Als ik vraag of we een paradijs op aarde willen dan zal er instemmend geknikt worden neem ik aan. We krijgen een deel van het paradijs. De paradijsbloem: het huwelijk. Ik vraag me wel af of we dat deel wel aankunnen. Koesteren we die bloem of ligt deze geknakt of vertrapt ter aarde. TER AARDE. Aards leven met een paradijsdeel?

 

Tim Keller noemt enkele redenen voor het afwijzen van een huwelijk: Saai, geen avontuur, je weet niet hoe je allebei veranderd, beknotting van de vrijheid. Je doet een belofte die je niet kunt overzien. Liever beloof ik dan niets. Eeuwenlang trouwen de mensen. In de zestiger jaren veranderd dat. Even denken….Trouwen saai en niet avontuurlijk? Niets is minder waar. Ik wist niet welk avontuur me te wachten stond toen ik mijn ‘ja’ woord gaf. Het huwelijk is vol met avontuur. Als ik de betekenis van avontuur op zoek dan lees ik: een enerverende belevenis. Tekenend! 

 

Begin jaren zeventig woonden van alle jonge mensen rond de 10% samen. In de jaren negentig is dit rond 75% en inmiddels is dit gestegen tot rond de 90%. Ik denk dat ‘onze’ kerkelijke jongeren die regelmatig met elkaar een weekend thuis of op vakantie zijn er nog niet bijgeteld zijn…..Na samenwonen verminderd het aantal huwelijken. Beseffen onze jongeren dat ze een paradijsdeel krijgen om te vertroetelen?   https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2006/13/minder-huwelijken-na-samenwonen

 

Adam en Eva hadden geen kennis van het huwelijk nodig om volmaakt lief te hebben. De kennis was hen gegeven. Ze hadden dit in zich en droegen het mee. Wij kunnen niet zonder kennis en kunnen niet volmaakt lief hebben. Twee mensen. Verschillend van karakter en sekse gaan samen op weg. Als ik onderstaand schema bekijk en de verschillen naast elkaar leg dan verwonder ik me ook over de wijsheid van God. Hoe meer ik de verschillen op me in laat werken hoe meer ik besef dat we elkaar zo nodig hebben om de eenheid te vormen. Het zijn aanvullende verschillen waar we elkaar mee mogen dienen. 

Jongens/Mannen Meisjes/Vrouwen
 Oplossing

Informatie

Verstandelijk

Onafhankelijk

Seksualiteit

 

Betrokkenheid

Relatie

Emotioneel

Afhankelijk

Tederheid

 

 

Een eenheid vormen, je niet hoeven schamen voor elkaar, niet bang zijn voor een reactie van de ander. Zo moet het zijn! Dan kunnen we open vertellen en delen wat er in ons leeft. Dan is dat ook veilig bij de ander. Wat mooi als je zo open kunt, mag en durft zijn. Dat is wat God bedoeld. Hierin heb ik fouten gemaakt. Onze gedachten zaten niet op dezelfde golflengte en ik toetste niet wat mijn man nu echt bedoelde. Wat een onbegrip, pijn en verdriet geeft dit! Als ik terug kijk dan durf ik eerlijk te zeggen dat dit anders had moeten zijn. Wat staat mijn ik dan in het middelpunt en mijn gelijk op de eerste plaats. Luister naar elkaar en herhaal wat de ander heeft gezegd om te checken of je gedachten kloppen. Vooral wanneer er emoties in het gesprek aanwezig zijn. Bijvoorbeeld zo: Als ik het goed begrijp dan ben je boos op mij omdat ik je gekwetst heb met mijn uitdrukking. Durf ook te zeggen dat je verkeerd bent (geweest). Belijd je zonden en je schuld tegen God, samen in het gebed en tegen elkaar om dan weer vrij baan te creëren voor de liefde. Durf kwetsbaar te zijn. Je krijgt er veel voor terug! En…Wie zijn zonde belijdt en laat die ZAL barmhartigheid geschieden. 

 

Samen bidden en Bijbel lezen verbindt. Als je dit niet gewend bent kan dit moeilijk zijn. Een keer kan de eerste keer zijn. Het mooiste is om dit vanaf de verkeringstijd samen te doen. Je hoort ook wat er op geestelijk niveau in het hart van de ander leeft. Waar is hij/zij mee bezig en wat vindt hij/zij belangrijk? Ook het houden van stille tijd is van belang om ons leven te aarden, te funderen in God. Dan zal ons huwelijk de hoogste waarde krijgen en de liefde zich verdiepen. Elise Pater-Mauritz heeft hier een mooi boek over geschreven. Hoe houd je stille tijd? Waar vind je de tijd? Hoe houd je de aandacht vast? Aan te bevelen! Voor jonge moeders maar ook voor ieder ander een lezenswaardig boek. https://elkedagnieuw.nl/product/moeskruid-boek/

 

Laat het beest ons niet als een kinderspeeltje gebruiken en onze tijd opslokken door middel van de vele aardse afleiders. Wat leidt jou het meeste af van God en Zijn stem die spreekt tot jou? Zal het beest uit de afgrond ons straks in zijn klauwen nemen en smalend lachend pijnigen en met ons spelen tot zijn plezier en vermaak? Gun het hem niet! Blijf bij het Woord en laat u wijs maken tot zaligheid. Om straks het eeuwig zalig paradijsleven te erven. Als een kind bij Vader te zijn en door Hem gekoesterd te worden. 

 

Het leven-en het daarbij behorende huwelijk- is geen kinderspel! Leef bewust in de tijd met het oog op de eeuwigheid. Neem geliefden mee in dat besef en laat ze niet zonder meer verloren liggen en gaan. Houd van elkaar!

 

In de retraites (afgezonderde dagen), die ik aanbied neemt stille tijd een grote plaats in. Stil worden is een ervaring in onze tijd. Stil worden met en bij het woord is een voorrecht! Neem de tijd en schrijf je gerust in voor een retraite. Kijk op de site bij ‘uitgenodigd’ voor de dagen waar nog ruimte is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *