De landing!

Gisteren was ik met een aantal vrouwen voor een Retraite op de Landingsweg in Baarland. We hadden een heerlijke en waardevolle dag. In een stille week een dag van stilte en rust. Alle activiteiten staan op stil. De gedachten verstillen meer en meer door het programma wat van stap tot stap dieper de stilte in gaat. Genietend van het mooie weer op het strandje of langs het water van de Westerschelde met je Bijbel op schoot zittend. Wat een rijk moment als niets en niemand je afleidt. Terug naar de Bron komt alles in je tot rust. Rust daar snakken velen naar. Rust noch vrede wordt gevonden om mijn zonden… Wat een wonder dat er dan rust te krijgen is terwijl ik het niet verdien. 

 

De landing… Wie ooit in een vliegtuig heeft gezeten weet dat dit altijd een spannend moment is. Vaak wordt er geklapt als het vliegtuig weer veilig aan de grond is. Ik denk dan wel eens: zou er onbewust toch angst onder zitten? Op een vliegreis ben je voorbereid. Op een huwelijksdag ook. Tjonge wat een voorbereidingen. De dag moet onvergetelijk worden voor het bruidspaar en de gasten. Aan alles is gedacht.

 

Als de huwelijksdag voorbij is komt de tijd van samen zijn, samen leven, samen beleven, samen delen, samen praten…..SAMEN. Ineens is er weinig tijd voor het alleen zijn. Ook als je moe of chagerijnig bent is de ander er.  Ja we zijn geland. Dit is het huwelijk! Ieder ervaart het eerste jaar en de jaren erna op zijn eigen manier. Wat staat is dat een voorbereiding op de huwelijksdag goed is voorbereid. Aan het einde van de dag verwonder ik me daar vaak over. Niets mag uit de hand lopen of aan het moment overgelaten worden. Iedereen straalt. Alles wat mogelijk is wordt uit de dag gehaald.

 

Wordt ook alles uit het huwelijk gehaald wat er in zit? Lossen we de situaties die anders lopen of uit de hand lopen ook direct in het samen-zijn, samen-praten op? Of wordt dat niet gezien door zoveel mensen en mogen tegenvallers achter de voordeur blijven? Wat dan als je er samen niet uitkomt? Wat als er ontsporingen zijn? INSTORTINGSGEVAAR! Als dat door gaat komt het vroeg of laat openbaar. Zorg voor de ander even goed als voor jezelf en doe dit zoals je het op de trouwdag zou doen! Waarom zijn onze beloften en onze liefde soms zo bedekt of zelfs ondergeschoven? Wordt het (te) gewoon? 

 

Gelukkig wordt ook een huwelijk gewoon zodat we naast ons huwelijk voor gewone dingen plaats krijgen in ons hoofd, gevoel en de agenda. Maar juist dan komt het er wel op aan dat we elkaar blijven zien en laten horen en voelen dat we elkaar nog steeds het belangrijkste vinden. DRUK in je agenda, DRUK in je hoofd, DRUK op je schouders doen geen goed aan een huwelijk. Wie heeft de hoogste prioriteit in ons leven? Als we onszelf die vraag stellen komen we bij ons hart. Waar ons hart is daar zal het ook naar uitgaan. Even landen. Even stilstaan….

 

Ik las een poosje geleden op aanraden van mijn dochter het boek: Wat wil hij, wat wil zij? van Willard F. Harley jr. Eén van de vele boeken op het gebied van huwelijk die ik heb aangeschaft. Zo eenvoudig maar kernachtig geeft hij aan wat de man en wat de vrouw belangrijk vindt. Ik geef het door. Met de kanttekening dat ik mezelf heb getoetst en ge-reset. Steeds opnieuw merk ik dat ik het nodig heb dat ik weer op scherp gezet moet worden. Een aanrader om binnen jullie huwelijk eerst de lijst van jezelf en daarna van de ander te nummeren van 1 (=belangrijkste) tot 5 (=Minst belangrijk). Daarna kun je er over in gesprek. 

De vijf voornaamste behoeften van de man zijn doorgaans:

 1. Seksuele bevrediging
 2. Kameraadschap
 3. Een aantrekkelijk uiterlijk
 4. Een goed lopend huishouden
 5. Bewondering

De vijf voornaamste behoeften van de vrouw:

 1. Genegenheid
 2. Kunnen praten
 3. Eerlijkheid en openheid
 4. Financiële verzorging
 5. Toewijding aan het gezin

Voor ieder van ons kan het qua prioriteit verschillend zijn. Behoeften van de man of de vrouw lopen dus niet gelijk. Het is goed dit van je man of vrouw te weten. Het kan zelfs zijn dat sommige behoeften niet worden herkend. Maar wil je gelukkig getrouwd blijven dan is het van belang om elkaar in de behoeften te voorzien. Zoals eten en drinken belangrijk is, zo is de behoefte van de ander ook belangrijk. Ik vind het altijd verrijkend om te weten dat we God lief moeten hebben boven alle dingen maar dat we onze naaste lief moeten hebben gelijk als onszelf! We zijn vaak op ons zelf gericht. In onze behoeften moet voorzien worden. Even zo moeten we op de ander gericht zijn om die gelukkig te maken en gelukkig te zien. Van geven worden we zelf gelukkiger dan van nemen. Wat let ons dan?

 

 

Als de liefde minder voelbaar is dan is het van belang om dienend voor de ander bezig te zijn. Ga niet mokken ook niet in jezelf. Dat is gif voor ons huwelijk. Satan is er bij! Hij stookt het vuurtje wel aan en op. Heb je zelf niet zo lief dat je tot zelfmedelijden komt. Geef liefde waar je die wil krijgen. Jouw behoefte en de behoefte van de ander moeten beiden weer gevoed worden! Waar liefde was daar moet het als een zaadje in stand gehouden worden door water en voeding te geven. Pas dan zal het groeien en bloeien. Kinderen geef je onvoorwaardelijk en op natuurlijke wijze liefde en verzorging maar voor je echtgenoot moet je werken! Dienen is eenvoudig. Zorg voor een moment samen. Drink samen koffie. Maak zijn trommel voor tussen de middag eens klaar. Wandel samen of doe iets wat hij/zij leuk vindt. Richt je op de ander! Als je echtgenoot een lange reis heeft gemaakt en weer veilig is geland dan laat je dat als het goed is merken. Laten we ook merken dat we even blij zijn na een dag hem weer te zien? Bij mij was het soms echt wel eens anders. Tot mijn schaamte. Door gebrek aan dienen heeft ons huwelijk dalen gehad die ik achteraf gezien had kunnen voorkomen. 

 

Aan het einde van de dag kun je samen terug kijken bij een open Bijbel op de hele dag. Stel de ander regelmatig eens de volgende vragen:

 1. Wat kan ik voor jou vragen in mijn gebed?
 2. Waarin kan ik steunen?
 3. Wat heb je vandaag in mij gewaardeerd?
 4. Wat kan ik veranderen waardoor ik een betere echtgenoot voor jou ben?

 

Dat is nog eens iets anders dan wat ik pas op een tekstbordje las: JIJ BENT HET PUZZELSTUKJE WAT IK MISTE. Hoe ik-gericht!

 

Dien elkaar deze week door de liefde ziende op Gods grote liefde in het geven van Zijn geliefde Zoon. Dienen kan in het zien op Jezus en in verbinding met Hem! Is ons oog vertroebeld? Is ons oog naar beneden gericht? Onvolmaakte huwelijken hebben een volmaakte Christus nodig. Hij heeft meer liefde dan een van ons omdat Hij Zijn leven gaf voor vijanden. Ik las bij een puritein: ‘Jezus leed de hevigste pijnen zodat u het grootste genot kunt ervaren. Laat Zijn verwachting niet beschaamd worden. Laat Jezus Zijn werk in u terug zien. Het is treurig als Jezus zou moeten klagen: ‘Ik heb tevergeefs gearbeid, Ik heb Mijn kracht onnut en lijdelijk toegebracht…’ Laat Zijn dood niet zonder gevolgen zijn in uw leven. Voorkom dat Zijn hart dat zoveel liefde voor u bevat, nog meer moet zuchten’. Volg Hem in alle wegen ziende op Hem.

 

Een Goede Vrijdag en gezegende Paasdagen in verbinding met elkaar gewenst!

 

Vriend(in) worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *