De jaarklok loopt ten einde

De jaarklok slaat bijna twaalf uur

Nu een veelbewogen en geschiedkundig jaar bijna ten einde is nemen we een moment van stilte om terug te kijken.

Doe je mee?

 1. Wat was het hoogtepunt in dit jaar?
 2. Waar dank ik God voor? (schrijf 10 dankpunten op en vul ze dagelijks aan in het komende jaar)
 3. Wat was het meest bijzondere moment van dit jaar?
 4. Wie bedank je voor wie hij/zij was voor mij?
 5. Welke dag is een dieptepunt geweest? Hoe geef je deze dag een plaats in je leven?
 6. Hoe zag de meest gevoelvolle dag eruit?
 7. Waar hoop(te) je op?
 8. Wat was je grootste verlangen?
 9. Wat was je grootste blijdschap?
 10. Wie was jij in dit jaar voor God, voor jezelf en voor de ander?

Dankt God in Alles!

Dankt! Hoe moet dat wanneer de zorgen er waren, er zijn en naar je verwacht over de grens van dit jaar blijven? Zorgen in het huwelijk, in het gezin, familie, in het werk of anderszins? Hoe kun je dan danken?

Doe je mee? Dankt God! Voor de Grote Gave die Hij gaf aan deze wereld. In Zijn Zoon is er de mogelijkheid van leven en van Leven. In het Leven liggen alle andere gaven verborgen.

 1. Dankt God voor de mogelijkheid van leven op aarde.
 2. Dankt Hem voor het licht van de dag.
 3. Dankt God voor je ogen die het licht mogen zien wanneer je ze ’s morgens opent.
 4. Dankt God voor je warme bed, voor je nachtrust, voor je gezondheid, voor de kracht om je werk te doen, voor het eten op je bord, voor de wandeling die je kunt maken…
 5. Dankt God voor Zijn WOORD! Elke dag kan dat onbeperkt open. We hebben Gods stem in Christus in onze huizen, in onze handen, in onze mond! En in ons hart?
 6. Dankt God voor de mooie relaties die er zijn in je leven! Vul ze met warmte en liefde.
 7. Dankt God! Vul de lijst eens aan…….Maak de lijst zo specifiek mogelijk.

Enkele weken geleden sprak ik iemand die de retraite in oktober gevolgd heeft. In de retraiteweek hadden we een dankschrift gemaakt. Toen hij met corona in het ziekenhuis terechtkwam kwamen de dankpunten terug. ’s Morgens mijn boterham op mijn bord. DANK HIERVOOR! Maar wat als je smaak dan weg is? Hebben we wel eens gedankt voor de adem die we krijgen? Voor de smaak in onze mond? Voor de ogen die kleuren zien? Voor de handen die kunnen liefkozen? Voor de ogen die kunnen knipogen? Voor de mond die kan lachen naar de ander in nood? Voor de oren die naar anderen kunnen luisteren?

Zullen we het jaar met dank afsluiten? Doe je mee?

Dankend zingen is een krachtig middel tegen negatief denken, tegen het leven uit gewoonte…Ja waar helpt het niet voor. Zingen is dubbel bidden! (Maarten Luther)

Maatregelen….

Welke woorden zullen het meeste zijn gebruikt in het achterliggende jaar. Corona was het nieuwe woord. Uhm…..Het is wel de tegenhanger van Hét Vleesgeworden Woord. Hij kwam! Niet om ziekte te brengen maar heil. Niet om angst aan te jagen maar om liefde en vrijheid te schenken. Hij kwam met onverdiende zegeningen en schenkt ze uit genade weg! Hij kwam om te dienen, te bedienen. Willen we zo klein worden, bukken en in overgave leven? Of blijft mijn IK staan? Hij bedient armen, rijken stuurt Hij leeg weg. Maar armen worden rijk in Christus. Dan wordt het leven volledig rijk!

Maatregelen….Wanneer we dit woord horen zullen velen direct denken aan de coronamaatregelen.

Door de maatregelen die afgelopen week zijn genomen hebben we moeten besluiten om de retraiteweek in januari niet door te laten gaan. Er staat een nieuwe retraiteweek gepland. Wil je er meer over weten? Klik hier!

Retraiteweek verzet

Van Deo Volente vijf tot en met twaalf maart staat de nieuwe week gepland. Ik heb nog drie kamers over. De helft is inmiddels bezet. Iedereen die achttien jaar of ouder is mag mee. Hieronder wat impressies.

Tot slot

Ik wens jullie, ook namens mijn man Aart Kerstdagen toe in de volle Zegen van God en een nieuw jaar als God het geeft in de overgave aan Hem. Ik eindig met een persoonlijke ervaring van mij in de afgelopen week opgedaan. Aart en ik liepen in het bos. Zonder iets te zeggen stond Aart stil. Hij keek omhoog. Ik ook, maar ik zag niets…Hij legde zijn hand in mijn hand en zei: ‘Ik blijf omhoog kijken en jij mag mij leiden’. Ik lachte vanbinnen. Dat was een hele overgave voor Aart, dacht ik. Maar hij gaf zich volledig over. Ik voelde dit aan zijn hand die ontspannen in mijn hand lag. We liepen een paar stappen voor ik reflecteerde op wat ik in deze situatie deed. Ik merkte op dat ik naar de grond voor zijn voeten keek. Mijn ogen waren een stap voor zijn stap. Toen we naar beneden de heuvel afliepen waarschuwde ik dat het pad naar beneden ging. Ik kreeg lessen in dit leiden. Wat doet Jezus als Hij leidt? Ik wens jullie een jaar onder Zijn geleide toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *