Consu-meer of minder

In de rij voor de kassa wacht ik op mijn beurt. Ik hoor mensen zuchten, onrustig kijken of er een andere kassa open gaat, de tijd checken, schuifelen en dan komt het hoge woord er bij een van de winkelende mensen in de rij eruit: ‘Ze doen net of we alle tijd van de wereld hebben’, of: ‘ze zijn zeker pauze aan het houden’ of: ‘ik kan een klacht indienen omdat we met meer dan drie mensen bij een kassa staan’. Ik denk. Ik kijk naar de volle kar met boodschappen en denk na over de situatie in minder bedeelde landen. Wat zijn wij rijk gezegend. We denken na over hetgeen we willen eten, welke ingrediënten we nodig hebben om dit gerecht te maken. We halen de boodschappen die we willen…..

Dan komt het eruit: ’Ik ben dankbaar dat we in de rij staan met onze eigen boodschappen in plaats van met een kommetje om een beetje rijst of soep’. Ik zag de armoede in Roemenië waar ik al verschillende keren ben geweest. Ik zag daar ook de tevredenheid. 

Meer geeft minder en minder geeft meer. TEVREDENHEID! Even wacht ik voor ik verder schrijf aan deze blog. Ik denk na over mijn eigen tevredenheid. Ik train me er in. Ik ben niet altijd tevreden en zeker niet vanzelf. Maar toch weet ik: tevredenheid geeft zoveel ruimte. Minder is een rijkdom. We gaan kleine dingen waarderen, we worden creatiever. Tevredenheid geeft zicht op andere dingen en op anderen. En of dat rijk is!? Dat geeft ruimte in tijd, in rust, in financiën, in hoeveelheid, in aandacht. Ja ook daarin. Alles krijgt meer aandacht omdat in het dagelijks leven bewuster wordt gedacht en gehandeld. Onszelf niet mee laten voeren door de onrust van het consumeren vraagt om een bewustwordingsproces. Wanneer ik onrustig ben van binnen dan gebeurt het wel eens dat ik naar de winkel ga en mijn onrust voedt door iets moois of leuks te kopen. Daarmee voedt ik mijn onrust. Ik ben er even blij mee maar ik heb meer om te onderhouden. Ik doe mij zelf een cadeau. Het draait om mij. Wanneer ik me onrustig voel en ga wandelen in de natuur wordt ik rustig(er) en als ik dan een bak koffie/thee neem met een goed boek dan heb ik meer voldoening en laadt ik op om nieuwe contacten aandacht te geven.

 

Tijd en aandacht is nodig voor elke relatie. Consumeren vraagt geld. Geld vraagt werk. Werk vraagt tijd en energie. Tijd en energie kunnen we dagelijks één keer verspelen. Als het ’s avonds op is dan kies ik voor mezelf. De menselijke basisbehoefte vraagt dan om de eerste aandacht. Consumeren is een cirkel. Een cirkel heeft geen uitgang. Je cirkelt rond zonder te weten waar je stopt. Alsof je in een draaimolen zit. Na een poosje kun je niet meer helder denken want alles wordt wazig voor je ogen. Doorgaan. Even op je tanden bijten. Er komt vast nog een andere tijd. Nu even niet. Dit jaar moet het even zo. Volgend jaar zie ik wel weer. Weet je wel hoeveel alles kost? Materialisme vraagt offers. Slachtoffers. Want ‘JA’ zeggen tegen het werk is ‘NEE’ tegen mijn vrouw of gezin. Oorzaak? Gevolg? De glans van de wereld verbloemt de armoede van liefdeloosheid. Leeg van liefde voor God en leeg van liefde voor de ander. Liefde is niet met geld te koop. Paulus zegt in de brief aan de gemeente van Korinthe dat een mens zonder liefde een luidende schel en een klinkend metaal is. Een robot gelijk! Oh wordt er om die reden zo hard gewerkt om een robot emotie te leren? Zitten daarom onze ouderen en kinderen te spelen en te praten met een robot. Geen tijd en geen aandacht is geen liefde.

 

Houd me vast! Dat riep Petrus ook. Hij zocht verbinding, dat was hij kwijt. Verbinding met Zijn liefste. Hij liep op het water met het oog op Jezus gericht maar hij zonk toen hij zag aan welke golven hij zijn leven op dat moment waagde. Terwijl Jezus voeten op het water stonden, liet zien dat Hij alle macht had. Ook om Petrus te redden en de wind te stillen. De wind van onze tijd? Stilt Hij die? Ik denk het niet. De Bijbel is geen mooi-weer boek. Gods stem zegt eerlijk hoe het zal gaan. Stormen zijn voorzegt. De stromen zullen over ons hoofd gaan wanneer we niet met Jezus wandelen in deze stormachtige tijd. Heeft Jezus u gegrepen? Houd me vast! Ik zink in het modderig slijk van de wereld weg.

 

Vanmorgen verdiepte ik me in de profeet Habakuk. Hij vertelt open en eerlijk over zijn eigen geloofsstrijd en zijn vragen en raadsels ten aanzien van Gods bestuur. Tot zijn laatste hoofdstuk dwars door alle angst, verdriet en vragen heen zich uitten in een psalm. Hij zingt van verwachting. Wacht op de HEERE! Wat kunnen we veel leren uit Gods woord wat we zo dichtbij ons hebben. Met dat Woord is God dichtbij. Wat een getob wanneer we zelf redeneren. Wat een heerlijkheid wanneer we veilig bij God mogen rusten. Hij zorgt voor mij! In voorspoed en in tegenspoed. Alle dingen laat Hij mee werken in Zijn handelen met mij. Ik ben als klei in Zijn handen. HEERE doe maar wat goed is in Uw ogen.

 

Tobben. Ja veel mensen tobben wat af. Met schuldgevoelens worden vele dagen afgesloten. Of is het zover dat we ons niet schuldig voelen wanneer we de ander te kort doen. Zijn we zo egoïstisch dat ons dat zelfs niet meer raakt. Dat wil en kan ik niet geloven! Ik denk eerder dat werken spannend is. Spannend omdat ik mijn hart moet openleggen, mijn gevoel moet benoemen of omdat we veel ruzie hebben. Pijnlijk en verdrietig ervaar ik dat mijn hart leger wordt. Dat ik me bescherm door me op iets anders te storten. Ik zit in de draaimolen. Wanneer stopt die? Kom spring eruit. Er is een vangnet. Laat je maar gaan…..

 

Vergeet niet….God wil altijd Zijn hulp tonen. Zal Hij het zeggen en het niet doen. God is geen mens die liegen kan. Hij heeft ons beloofd op onze trouwdag en wij hebben elkaar beloften gedaan op onze onvergetelijke levens-wendende-dag. Beloften van trouw!

 

Zorg voor elkaar! Houd vast wat je lief is!

Bekijk de cijfers op de site van prolife eens. Cijfers die iets zeggen over verbrekingen van het huwelijk. Blijf even stilstaan bij de kwetsbare kinderen die de dupe zijn…Ik schrok opnieuw. 

WERK VOOR HET TE LAAT IS! Kom gerust een dag samen delen en genieten 😉 Geef je op voor een onvergetelijke en mooie dag via de site. 

https://www.prolife.nl/christelijke-zorg/Paginas/Zorgenvoorelkaar.aspx

https://www.houdmevast.nl/bijeenkomsten

 

Vriend(in) worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *