Complot!?

Samenzweerders! Wie? Samenzweringen! Welke?

‘Je wilt het niet weten…Weet je hoe het nu echt is? Ik kan je de waarheid vertellen! Je kunt er zelfs de Bijbel naast leggen. Dit gaat er gebeuren, het staat in Openbaringen. Leg de Bijbel er maar gewoon naast.’

Wikipedia zegt: ‘Een complot of samenzwering is een geheime samenwerking tussen mensen met een kwaadaardig doel. Het is een vermoeden over het bestaan van een bepaald complot. Ontlastende feiten worden genegeerd en gaat daarmee in tegen kritisch denken.’  

China! De regering! De jongeren! Het vaccin! De zonde in de wereld, in ons Nederland. Zij hebben de schuld! Het zijn samenzweerders! Wat staat ons te wachten? In welke tijd leven we? Wat zal ons toch nog overkomen?

Ik neem mijn Bijbel. Die wijst mij een uitnemender weg. Ik lees Prediker 4:9-12. Een complot! Twee, drie….Ik lees de uitleg bij deze tekst en citeer: ‘Samenwerken is veel beter dan alleen blijven. Het levert uiteindelijk meer winst op. Als de een lijden overkomt of in de zonde valt, kan de ander bijstaan. Daarbij is het prettiger en veiliger om samen te werken. En met drie of meer sta je nog sterker, evenals een touw dat uit drie kabels bestaat niet makkelijk breekt. Gezamenlijkheid geeft kracht om het onzekere leven te zien. Een complot! Ja, maar met een ander perspectief. Hier voel ik geen angst of onzekerheid. Hier lees ik saamhorigheid vanuit een liefdevolle betrekking op de ander.

Mag ik het huwelijk dan zien als een positief complot? Een geheime (voor anderen verborgen) samenzwering met een gemeenschappelijk doel? Wat een saamhorigheid straalt dat uit naar anderen. En een drievoudig snoer wordt niet haast gebroken! Een verbinding die zowel verticaal als horizontaal is zoekt de Ander boven zichzelf. Samen een team? Dat maakt jullie sterker naar buiten en naar binnen. Dat maakt het huwelijk gelukkiger. In elk huwelijk zal dit team anders functioneren. Elk huwelijk is immers uniek. Jij bent uniek!

De laatste twee blogs heb ik geschreven over seksualiteit. De reden waarom ik hierover schrijf is het onbekende en het onbesprokene waardoor er veel onkunde is. De verbondenheid die vanuit seksualiteit ontstaat is groot. Seksualiteit is één van de communicatiemiddelen binnen ons huwelijk. Er is veel meer! Maar het is wel een dynamisch sterk middel om man en vrouw te verbinden en de verbondenheid te blijven ervaren. Aansluitend op de vorige blogs deel ik iets over het gebruik van de pil. Ik citeer Sarah Hill, hoogleraar evolutionaire psychologie. ‘De anticonceptiepil heeft allerlei psychische bijwerkingen waar de meeste vrouwen zich niet bewust van zijn. De pil kan invloed hebben op je stressreactie, maar ook op je partnerkeuze. Door de pil zit je voortdurend in de tweede helft van je cyclus, door de werking van de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen die in de pil zitten. En dat deel van de cyclus heeft invloed op hoeveel zin je hebt in seks, hoezeer je je aangetrokken voelt tot je partner en hoe aantrekkelijk je zelf bent voor mannen. Dat zijn allemaal psychologische effecten. Hormonen zijn signaalstoffen die in het lichaam en in je hersenen bepalen wat we doen, wat we voelen, wie we zijn, welke voorkeuren we hebben. De pil verandert je hormoonprofiel, dus je bent een andere versie van jezelf. Ik heb geen getallen van het aantal wat zich anders voelen door het gebruik van de pil. In onderzoek gaat het altijd om populatiegemiddelden: in het algemeen hebben vrouwen aan de pil minder zin in gemeenschap dan vrouwen vrouwen die de pil niet slikken en reageert hun lichaam anders op stressvolle situaties. Mensen die chronische stress ervaren, hebben geen acute stressrespons meer, met die kortdurende cortisolpiek. Vrouwen aan de pil die stress ervaren, hebben ook minder of geen cortisolpiek. Dat ziet er dus hetzelfde uit als bij mensen met posttraumatische stress. Dat is zorgwekkend.’

Misschien denk je als vrouw dat het wel mee valt? Maar hoe ervaart je man dat eigenlijk? Praten jullie samen over het geheime positieve van het huwelijk? Een echtpaar wat hier over praat beleeft ook meer genoegen en voldoening in seksualiteit. Moeilijk? Begrijpelijk! De gesprekspot kan hier bij helpen.

Een onderzoek van ‘The Gottman Institute’ onder 3000 stellen gedurende vier decennia geeft aan dat goede seksualiteit een basis van 13 regels heeft. Deze blijken bij alle relaties dezelfde te zijn. In het onderzoek kwam ook naar boven dat stellen die geen (goede) seksualiteit hebben dit juist niet doen.

 1. Ze zeggen elke dag ‘ik hou van je’ en menen het
 2. Ze kussen elkaar innig ook zonder reden
 3. Ze geven liefdevolle verrassingsgeschenken
 4. Ze weten wat hun partners nodig heeft om seksueel op te warmen
 5. Ze zijn lichamelijk aanhankelijk, ook in het openbaar
 6. Ze ontdekken meer en meer wat de ander fijn vindt
 7. Ze knuffelen ook overdag
 8. Ze maken van seksualiteit een prioriteit, niet het laatste item van een lange takenlijst
 9. Ze staan ervoor om goede vrienden te blijven
 10. Ze kunnen open praten over de beleving van seksualiteit
 11. Ze hebben wekelijkse datums voor samen
 12. Ze nemen echte samen-zijn vakanties
 13. Ze zijn er zich bewust van om naar elkaar gekeerd te leven

Onafhankelijk was er een onderzoek van ‘Het Sloan Center van UCLA’ wat het volgende ontdekte:

 1. Breng in een doorsnee week heel weinig tijd samen door
 2. Word jobgericht (hem) en kindgericht (haar)
 3. Praat vooral over de enorme takenlijsten
 4. Lijken al het andere tot een prioriteit te maken, behalve hun relatie
 5. Drijf uit elkaar en leid parallelle levens
 6. Zijn onbedoeld over het zich naar elkaar keren

Een van de onderzoekers van dit project vertelde dat hij de indruk had dat deze stellen niet meer dan 35 minuten per week samen doorbrachten en dan alleen over taken en boodschappen spraken.

STOP! Waar staan jullie? Welk cijfer geef je jullie relatie? Durf je er over in gesprek te gaan? Wat goed! Vind je het lastig. Kan de samen-delen-dag voor jullie een relatie boost geven? Velen gingen jullie voor en waren positief. Voor zowel vrouwen als mannen is de dag een beleving en een verrijking.

Als laatste deel ik de maandelijkse cyclus van de vrouw. Hebben jullie die al ontdekt? Een mooie cyclus om zowel tijd te hebben voor elkaar als tijd om God te dienen. Dat moet wel in alles en boven alles de eerste plek in ons persoonlijk- en huwelijksleven innemen. Dat straalt door in ons huwelijk! Een drievoudig snoer is sterk ineen geweven.

Een wij-gevoel (complot) is een behoefte, een noodzaak om een verbonden relatie te hebben met elkaar. Daarvoor is als eerste nodig om je vader en je moeder daadwerkelijk fysiek, mentaal en emotioneel los te laten. Je man/vrouw is nu eerst! Hoewel je vader en moeder wel eert. Zo kun je één vlees zijn met elkaar. Blijf onvoorwaardelijk solidair met je schoonfamilie. Dit bevordert de relatie met je echtgenoot. Het zijn de wortels die de ander hebben gevormd en de grond waarop de ander staat.

Over een wij-gevoel gesproken….

Ik denk aan wat ik eens las over een prairiehoen. Er was brand op de prairie. Na de brand loopt de boer over zijn land en ziet een verbrand prairiehoen. Daar begrijpt hij niets van. Een prairiehoen kan vliegen en rennen dus hij kan ook vluchten. De boer tilt het hoen op en vindt onder de vleugels de kuikens die nog levend zijn. Is God in Christus niet met moederlijke zorg over Zijn kinderen bewogen? Hij geeft hen Zijn liefdevolle tedere zorg.

Aan het einde van de blog deel ik iets met jullie. Ik heb een locatie voor mijn volgende retraiteweek gevonden! Wat ben ik blij. Het was een zoektocht! De criteria die ik stelde maakte het niet eenvoudig.

 1. Centraal gelegen
 2. Veilig verblijf vanuit corona oogpunt
 3. Elke kamer een eigen douche en toilet
 4. In de natuur
 5. Voldoende kamers beschikbaar
 6. Gezamenlijke ruimte
 7. Mogelijkheid om zelf te koken
 8. Betaalbaar (ook wanneer er weinig aanmeldingen komen)

Het wordt het voormalige diaconessenhuis in Amerongen. Deze keer een soort klooster retraite. Lange gangen, basic kamers, ruim opgezet, direct gelegen aan een bosrand (je loopt werkelijk de weg over en staat in het bos), heerlijke tuin met stilte hoekjes. Hoe heerlijk om direct ontdaan te worden van alle poespas en stil te worden bij Gods woord en in de natuur.

Het is mogelijk om je aan te melden voor een volledige week, voor een weekend, voor een midweek en voor een drie-daagse. Het programma en de prijzen staan op de site. Ook de mooie reviews maken de keuze om wel/niet mee te gaan eenvoudiger 😉

Bij aanmelding van twee personen is er een korting van 10% op de volledige prijs en bij drie personen een korting van 15% op de prijs bij een verblijf op dezelfde kamer. Vanaf nu kun je aanmelden. Ik heb een beperkt (5) aantal kamers afgehuurd. De retraiteweek is van acht tot vijftien januari D.V.

Deel dit bericht gerust met anderen. Vanaf donderdag gaat het ook op social media gedeeld worden.

Vriend(in) worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *